Kenneth P. Lavelle Stadium, New York State University

Location:

Stony Brook, NY
 

Owner:

State University of New York (SUNY) Stony Brook,
Stony Brook, NY
 

Architect:

Dattner Architects, New York, NY
 

Engineer:

Severud Associates, New York, NY
 

Contractor:

The Tyree Organization, Farmingdale, NY
 

Project Scope

Structural Precast Elements:

• Precast concrete beams
• Precast concrete seating units
 

Architectural Precast Elements:

• Striated architectural precast concrete panels clad the slender press building.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DESIGN CHALLENGE: Design a multi-use stadium that can accommodate 7,500 spectators with provisions to expand to 15,000 seats. The structure also must minimize its visual impact on Stony Brook’s park-like campus. Typical programmatic needs, such as press facilities and a field house, also must be included.

Precast concrete upper-seating sections are supported by massive architectural cast-in-place concrete buttresses with an acid-etched finish and connect with an elevated press box, VIP level and observation roof. Large circular openings in the buttresses and circular glass disks cast into the seating units enhance the light-filled and open character of the campus walk that was created beneath these upper seating sections. The walkway remains open to circulation when events are not being held.

The slender press building is clad in striated architectural precast concrete panels. The structure is anchored by cylindrical skylit forms that house circular precast concrete stairs. Cast-in-place concrete piers spanning the full 20-foot building depth provide stiffness and support for the VIP, press and roof levels.

The field house, located below raised spectator stands, features a cast-in-place structure at the foundation and below-grade levels with a pyramidal form framed by precast concrete beams above grade. The beams support precast seating units to the north and a south-facing, sloped planted roof over precast units.

The precast concrete components helped to provide an aesthetically rich, cost-effective, fire- and weather-resistant design. Precast concrete was selected for use because it could express dramatic sculptural forms while integrating the structure with the landscape.

 
Back to